mandag 9. mai 2011

Helgener for enhver anledning

Den nylig avgåtte pave Johannes Paul II ble forrige søndag "saligkåret" - noe som har skapt glede, forundring og forferdelse i kristne kretser i Norge, avhengig av kirkelig ståsted. Men han er ikke alene. Det er utallige hellige gjennom kirkens historie. De har gjerne en spesiell livshistorie, og har ofte dødd på en grufull måte (martyr) mens tegn og under har fulgt i deres fotspor. Helgener blir avbildet med spesielle kjennetegn (attributter), som gjør at en kjenner dem igjen og viser til måten de døde på. For eksempel har Oslos skytshelgen, St.Hallvard i sin ene hånd tre piler (som han ble drept med) og i den andre hånden en kværnstein (som han ble senket i fjorden med. (men han fløt likevel, siden han var helgen).

Her er historien om St. Hallvard - Olsos skytshelgen:
Hallvard Vebjørnsson fra Lier var edel av sinn og tedde seg som hans høye byrd skulle tilsi. En maidag i 1043 skulle unggutten ut i båten for å krysse Drammensfjorden. Da kom en kvinne, antakelig en trell, løpende og ba om å bli rodd over fjorden. Tre menn var etter henne og beskyldte henne for tyveri, og hun fryktet for sitt liv.
Hallvard trodde på hennes uskyld, tok henne med og rodde ut. Forfølgerne tok dem igjen med en annen båt og beskyldte Hallvard for å hjelpe det tyvaktige kvinnfolket. Men edelmodig forsvarte han henne. De tre hisset seg opp overfor storbondens sønn, og til slutt tok en av karene buen og skjøt Hallvard i halsen. Så slo de i hjel den stakkars kvinnen og rodde til lands med likene. Kvinnen gravla de i fjæra. Dette var etter tradisjonen den 15. mai 1043. De bandt en kvernstein rundt halsen på liket av Hallvard og senket det i fjorden. Men det fløt opp igjen, og Hallvard ble gravlagt med stor prakt i hjembygden.


15. mai hvert år minnes Oslo by St.Hallvard - les mer

Helgener finnes for alle formål: for byer og land, for yrkesgrupper, mot sykdommer og ulykker, for personer (mange kristne har navn etter helgener). For å minnes alle sammen har både Øst- og Vestkirken (ortodokse og katolikker) såkalte helgenkalendere. Der minnes for hver dag en eller flere helgener, gjerne på dennes dødsdag (dagen da de steg inn i himmelen).

Norsk helgenkalender
SQPN Saints
..

5 kommentarer:

  1. Fin blogg, men jeg savnet grønn fargen når bloggen heter på grønne enger til hvilens vann! Ellers, fin blogg og oversiktelig!

    SvarSlett
  2. Du har et poeng. Men (hvilens) vann er jo blått...

    SvarSlett
  3. Ja, vi har skiftet navn, har du ikke fått med deg det? Se her: Den himmelske blogg!

    SvarSlett
  4. Jø og fyse! Det var litt av et navn...har endret det i bloggrullen.

    SvarSlett
  5. Fint, da er det bare grønn fargen som står igjen he-he!

    SvarSlett