Kirkeåret er kirkens rytme for markering av høytider og helligdager. Gjennom disse dagene minnes viktige begivenheter i Jesu liv og i kirkehistorien. I gamle dager brukte man i Norge en primstav. Den var en kalender som viste kirkeåret, og når kornet skulle i jorda og andre ting som hadde å gjøre med årstidene.
Noen kristne høytider faller på samme dato hvert år, f.eks. julaften til minne om Jesu fødsel feires 24. desember (som egentlig er kvelden før helligdagen 25. desember)
Påsken derimot er en bevegelig høytid. Den feires på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Himmelfartsdagen er førti dager etter påske, og pinsen kommer ti dager etter det igjen. Derfor faller alltid himmelfartsdagen på en torsdag, mens pinsen er på en søndag.
For å gjøre ting litt mere komplisert, opererer kirkene med forskjellige kalendre. Den ortodokse kirken feirer jul 6. januar, fordi de følger den julianske kalenderen. Vestkirkene (katolske og protestantiske) følger den gregorianske kalenderen. Påsken faller noen ganger likt (for eksempel i år), mens andre år er det flere ukers forksjell.
Mange nordmenn, og særlig handelsstanden ser ut til å ha problemer med å tidfeste høytidene. Les hva en frustrert prest skriver:
SvarSletthttp://arnemarco.wordpress.com/2011/04/29/nar-er-paske/#more-883
Se her: http://www.janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=vi-har-en-jodisk-trohttp://www.janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=vi-har-en-jodisk-tro
SvarSlettHei, Evert og Anonym!
SvarSlettTakk for tipsene!